umbra lui Dali la Bușteni – I –

Dali CantacuzinoDe excentricul și genialul Salvador Dali cu siguranță a auzit toată lumea, sau cel puțin ar trebui să audă. De expoziția Salvador Dali de la Castelul Cantacuzino nu cred că s-au auzit multe dar timpul nu este pierdut, deoarece până pe 4 octombrie încă e cazul să mai vorbim de ea, pentru că este data până la care se poate vizita.

Nu sunt chiar o erudită în materie de arte (de altfel, abia acum încep să învăț – și e un target personal- despre marii pictori ai lumii) însă când vine vorba de Dali, lucrurile stau diferit. Primul tablou ( The Elephants ) l-am văzut în sala de așteptare a unui medic și probabil nu l-aș fi observat dacă nu aș fi avut de așteptat foarte mult acolo. La vremea aceea internetul era un moft, deci am reținut numele și aia a fost tot, nu am avut curiozitatea de a afla mai mult. De curând însă, am început să citesc despre acest supraom, care mă fascinează în special prin prisma faptului că a spart orice fel de tipare. Pentru că despre Dali se poate spune absolut orice, mai puțin că a fost un om obișnuit . Cartea lui ”Jurnalul unui geniu” nu a făcut decât să îmi întărească această părere. Până să ajung la teatrul-muzeu Dali din Figueres (pentru că este pe listă) am zis că merită vazută și expoziția de la Bușteni.

Așteptările mele vis-a-vis de acest eveniment nu au fost foarte mari, pentru că am fost conștientă că nu voi vedea acolo Persistența memoriei sau altă lucrare celebră. De fapt, expoziția cuprinde o serie de ilustrații a unor opere literare și a cărților de tarot desenate de artist.

Cărțile de tarot

Decizia lui Dali de a picta aceste cărți nu este deloc întâmplătoare. Soția lui, Gala, era mare iubitoare a cititului în cărți, motiv pentru care se folosea de ele la orice eveniment social.

Divina Comedie – Dante Aligheri

La 700 de ani de la nașterea lui Dante, guvernul italian a comandat un set de ilustrații care să însoțească ediția specială a Divinei Comedii . Dali a acceptat cu plăcere, însă înainte de a finaliza acest proiect guvernul a luat decizia de a-l anula, din cauza obiecțiilor venite din partea publicului italian. Dali a continuat totuși munca și a finalizat cele 100 de ilustrații, care ulterior au fost transpuse în gravuri de către Raymond Jacquet şi Jean Taricco.

0c42c275e8202e9d6046ce03542ede10 dali-salvador-1904-1989-spain-l-ange-dechu- images purgatorio 1st canto salvador-dali-divine-comedy-inferno-01

Despre ce am mai văzut la expoziția “Welcome to my brain” voi continua într-o postare viitoare, și tot atunci voi scrie și despre ce mi-a plăcut la Castelul Cantacuzino.

Cu zâmbet,

Mara

One thought on “umbra lui Dali la Bușteni – I –

Leave a comment